På berget var det väckning kl 6:30 för att hinna med att observera och delta under morgonceremonin. Det var en väldigt speciell upplevelse och munken som ledde det hela hade bristfällig engelska och fick förlita sig på en talande google translate. Första delen av ceremonin var lugn och kretsade kring att han sjöng medan vi skulle slänga på rökelse på ett altare och buga. Ceremonins andra del var mycket hetare och skedde i ett annat hus i tempelkomplexet. Här byggde han upp en rituell brasa, skällde ut två lärjungar för att de satt upp en bok fel, och lät oss skriva ned böner på små träpinnar för att sedan slänga in dem i brasan. Efter ceremonin var det återigen dags att prova på mat. Återigen var det väldigt speciellt, men personligen var det ingen hit. Det var dock spännande att prova på!
Ungefär vid kl 9 checkade vi ut och begav oss mot den berömda kyrkogården strax intill templet. Det var en helt fantastisk upplevelse och en av de vackraste platserna jag sett. Det fanns 50 meter höga och 600 år gamla cederträ, mossbetäckta gravar och mysiga lyktor längs hela den stora kyrkogården. Sammanlagt tog det ungefär en timme att ta rutten igenom den. Efter vår promenad var vi ganska hungriga då ingen av oss riktigt ätit mycket utav frukosten. Vi fann en restaurang med utställda exempelrätter i skyltfönstret som såg riktigt snuskiga ut, som tur var så smakade och såg den riktiga versionen bättre. Det är för övrigt en grej i Japan, att restauranger konstruerar sina rätter i plast/gelé och ställer ut i sina skyltfönster.
När maten var smält bar det iväg till områdets andra stora attraktion, ytterligare ett stort tempel. Här stannade vi inte länge då vi ville hinna med ett tåg som gick 12.15 ner från berget. Därefter tog vi oss till Kyoto via Osaka, och efter en varm och förvirrad vandring så hittade vi vårt nya boende. Ett litet hus med ca 2-3 uppsatta lappar med ordningsregler i varje rum. Först trodde vi att det var vår hyresvärd som var galen men efter en promenad på stan insåg vi att det verkar vara en grej i Kyoto att sätta upp såna lappar.
Ganska snart efter att vi packat upp begav vi oss ut igen för att stilla vår hunger. Vi satte sikte på en restaurang som vår värd tipsat om som skulle servera goda Okonomiyaki, en sorts grillad pannkaka. Vi tog oss dit men bestämde oss istället för att välja olika rätter av stekt Suba (nudlar). Det var supergott och en rolig upplevelse. På bordet fanns ett stekbord där de kom och la upp våra färdiga rätter så att de fortsatte att stekas medan vi åt. När de kom in såg de lite ut som en nudeltårta toppat med ett rått ägg. Det innebar också att vi konstant var varma och behövde beställa in mer öl, smart drag av dem. Eftersom vi bor ca 5 minuter därifrån hann vi kika på ett av Kyotos kändaste turistmål, Fushimi Inari-taisha, som är en shintohelgedom. Vi hade dock inte energi kvar för turistande och det mesta var dessutom stängt, så vi vände hemåt och spelade kort.
Dagens provsmakning:
En väldigt flummig förpackning som visade sig i princip vara en enförpackad kryddig ostbåge. Den kostade ¥10 – ungefär 80 öre. Juryn var delad, jag låter bilderna tala sitt språk:
/A
Vårt internet är omöjligt långsamt just nu – fler bilder kommer imorgon!
Kommentarer av Hannah
Fredag, Busan: Tempel och sandstrand
Ja exakt!
Tisdag, Seoul: Poppispalats och kdrama
Vi hade höga förväntningar på koreansk mat och de har ...
Torsdag, Fukuoka: Jag vill äta din bukspottkörtel
Hade endast på mig den inomhus och där är det ...
Onsdag, Fukuoka: Klockor, stjärtmes och yatai
Fågeln syns faktiskt på en av bilderna!
Måndag och tisdag: Naoshima -> Hiroshima -> Iwakuni -> Fukuoka
Pannkakorna var väldigt goda, får testa att göra i Sverige! ...