05.45 ringde larmet och med vetskapen om att vi en timme och två minuter senare behövde sitta på ett tåg från Skurup fanns det ingen tid för snoozande. Vår kära Birk lämnades i trygga händer kvar i Skurup medan vårt plan lyfte, aningen försenat, mot Bologna. Jämte mig hade jag en väldigt märklig dam som spenderade 30 minuter av flygresan att konstant filma snapchats, flera där hon tydlig filmade mig. På något vis lyckades hon få min fönsterplats när jag försökte få henne att byta plats med Hannah (som satt 15 rader bort). Mitt i förvirringen som vår språkbarriär skapade så fick hon alltså min fina plats, och jag fick sitta mellan henne och en småbarnsfamilj. Väl på marken i Bologna gick saker och ting betydligt smidigare och vi lyckades vara incheckade vid hotellet kl 14. Efter en snabb dusch begav vi oss kvickt ut i staden som kallas ”La grassa”, den fete, för att stilla vår snabbt växande hunger. Som tur är bor vi väldigt centralt och hade bara någon minuts promenad till stadens alla restauranggator. Till slut fann vi en restaurang som inte såg allt för turistig ut och beställde mat. Hannah fick en auberginelasagne och jag beställde, efter inspiration av ett grannbord, en charkuterietallrik med ost och lokalt bröd.

Mätta och belåtna tog vi en lång promenad på ungefär 50 meter till närmsta piazza och tog varsin gelato med tillhörande kaffe. Det visade sig ha varit en glass för mycket eftersom framförallt jag därefter hamnade i en legendarisk matkoma, samtidigt som verkligheten av att ha vaknat 05.45 slog mig. Vi bet dock ihop, hällde i oss kopiösa mängder vatten (sa jag att det är stekhett?) och började utforska Bolognas vackra stadskärna. Vi såg bland annat två torn som staden är känd av, varav det ena kan ge det lutande tornet i Pisa en match. Utöver det såg vi vad som höll på att bli världens största kyrka (men blev mindre på påvestaten när de insåg detta ströp finansieringen), världens kanske äldsta universitet och ett hippt studentområde. Eftersom vi bägge fortfarande var ganska belåtna efter lunch bestämde vi oss för en lätt kvällsmat på Bolognas topprankade (!) matställe: ett smörgåsställe. Billiga och goda italienska grillade mackor inmundigades i samklang med sardinsk öl – ett bra avslut på en hektisk första dag. På vägen hem såg vi även en Lagotto utanför en matbutik och vår saknad efter Birk blev stor.